Saturday, June 30, 2012

PERANGAI HAIRAN SAYA


Assalamualaikum….

80 peratus orang akan cakap saya sombongbelagak…Jadi, tak ramai yang beranikan diri nak dekati saya…Haihhh, kesian saya kan??? Untuk elakkan perkara ni berlarutan sampai nanti masa saya kawen takde orang nak datang, maka dengan rasa berbangganya saya akan bagitaw korang pasal the other side of me…Yang orang len tak taw tapi that’s make me, myself….

1: SAYA TAK PANDAI SENYUM
Nak kata tak tahu macam menipu sangat bunyinya…Penah kawan saya masa form 3 dulu cakap saya senyum tak ikhlas…Erk?? Tapi, sebab dia sorang je yang cakap camtu, orang lain tak pun, maka saya biarkan jela…Sampai la masa saya sem last kat kolej bila kitaorang cam gedik-gedik citer pasal kawen, saya sendiri cakap saya tak pandai senyum…Walaupun saya senyum dengan gembiranya, tetap orang tak Nampak…Guess what, masa tu baru kawan saya iyekan…Siap sarankan saya pegi kelas belajar senyum sebelum nak kawen…Hahahahaha…

 
2: MAKAN MASA MEMANDU….Saya keje kat tempat yang agak jauh dari rumah saya…Dan saya setiap hari akan memandu sendiri pergi tempat keje…Jauhnya rumah dan tempat kerja saya ialah 30 minit….Tu pun kalau tak jammed dan hari sabtu…Jadi, untuk elak mengantuk, saya mesti mengunyah…Gila, makan sambil bawak kete??? Rilek la, kete saya automatic transmission…Lagi pulak, saya takdelah dok makan nasi lemak…

3: DENGAR RADIO KUAT-KUAT

Mak saya selalu cakap saya pekak sebab dengar radio kuat-kuat….Apa barang dengar radio volume 8 kan?? Saya selalu dengar radio volume 20…Kuat kan??? Yela, mana ada orang dengar lagu, pastu slow…Slow gi dengar jazz la..Tak pun klasik nasional…Tapi, saya tak suka pegi konsert…Boleh pecah gegendang telinga…Dah la ramai orang, rimas…

4: TABIAT TIDUR…Saya tak boleh tidur tutup lampu sebab saya penah sepak sang manti sebab cabut bulu jari kaki saya…Saya jugak kena dengar lagu sebelum tidur sebab kalau sunyi otak saya jahat suka bagi dengar bunyi pelik-pelik…Pakai selimut tapi kaki terkeluar, patutla sang manti cabut bulu jari kaki saya, hahahaha….Ouh, saya juga tidur pegang phone sebab saya hanya akan bangun kalau alarm saya melody with vibration….Letak Yaasin bawah bantal sebab fobia takut kena “hempap”…..

5: TAK TAHU DATING….Patutlah saya takde ramai boyfriend…Ex saya Cuma 2 orang je, caye tak??? Sebabnya, saya tak taw nak dating…Pada saya, cukuplah kalau saya dapat tengok muka orang yang saya sayang sepanjang hari…Tak pun, jalan-jalan kat taman pastu baling batu dalam air dengan harapan ikan akan benjol kepalanya…Ataupun borak-borak sepanjang hari….Tengok wayang saya tak berapa minat sebab aircond wayang sejuk…

6: TAK MAKAN PEDAS…Pecaya tak saya tak penah makan sos cili…Saya tak tahu nape…Bukan saya sengaja…Tapi, kalau saya makan benda pedas, kurang sepuluh minit mesti saya pegi toilet…Mungkin saya tak suka tengok benda merah yang ade serpih-serpih cili tu…Kat umah pun, mak saya belikan sos tomato untuk saya dan masak tak pedas…Kalau saya rasa pedas, saya tak makan lauk tu…

7: PEMINAT CHOCOLATE

 Saya mampu habiskan satu bar besar chocolate tu dalam masa kurang setengah jam...Seorang diri...Sebab tu la gigi saya rongak, hehehehe...Nampak tak kenapa saya tulis chocolate instead of coklat pastu siap letak gambar menggiurkan kat situ?? Sebab saya nak bagitahu chocolate yang makan tu, bukan coklat yang warna tu....Chocolate tu penghilang stress, bila kita makan, akan ada satu feel yang indah tahu??? No wonder kids suka sangat...

8: TAK SUKA PAKAI JAM LAMA-LAMA

Walaupun saya pengumpul jam yang tegar masa dulu, tapi sebenarnya saya tak suka pakai jam lama-lama…Saya rasa rimas…Masa sekolah kan meja jenis yang papan licin yang leh kopek-kopek tu kan?? Saya letak jam saya atas meja tu, bila nak kuar rehat, pakai jam rasa cam baru keluar dari peti ais…Sampai sekarang pun, masuk ofis je saya terus bukak jam…

9: SHOPPING….Saya bukan seorang yang shopaholic yang sanggup dok dalam kedai lebih 10min belek-belek barang…No, that’s not me…Saya macam tak faham kenapa mak ngan kakak saya boleh dok dalam kedai berjam-jam tapi at the end kuar bawak satu benda je…Padahal Cuma shoplot kecik dan dioarang selalu kot pegi situ…Saya juga takkan beli barang mahal semata-mata sebab nak ikut trend..Tak berbaloi beli t-shirt pakai kat umah dengan harga RM39.90 sehelai…Bukan pricetag tu gantung kat baju pun, balik gunting gak kan???

10: CEPAT MENGANTUK

Bagi je bantal, saya mesti nak tidur…Walaupun masa tu, saya takdelah mengantuk mana pun, tetap saya akan tertidur gak…Dalam masa kurang 5minit…Tidur dalam kete paling banyak…Kalau bukan saya yang memandu, saya lagi suka tidur…Walaupun perjalanan hanya 15minit….Sebab tu, si dia selalu merajuk sebab saya tetiba tertidur masa tengah text ngan dia…

Cukuplah 10 je saya bagitaw….Sebenarnya, bukan saya yang nak jadi sombong, tapi tanggungjawab yang buat saya jadi camtu…FYI, masa sekolah saya pengawas sekolah dan sekarang saya ialah seorang cik Sumber Manusia…Kalau saya jenis tersengih tak tentu pasal, camne orang nak gentar ye tak?? Konon, hahahaha…





2 comments:

  1. same no 1. saya pun susah senyum ! hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la sep cmni, hikhikhik...

      Delete